free web templates

Výkup čerstvých hub

Výkup čerstvých hub v Malonicích u Blížejova.
Začínáme kolem 15. června, denně 14.30-18.00.
 Následně podle situace vykupujeme i čerstvé borůvky.
V ostatních lokalitách dle tel. domluvy tel. 722 911 177.

V jakém stavu vykupujeme:

Čerstvé houby volně rostoucí musí být k výkupu dobře na sucho očištěné, pevné konzistence, bez cizích příměsí a nečistot, v den prodeje natrhané, nesmějí být přestárlé, zapařené, plesnivé nebo nadměrně vlhké.

Čerstvé borůvky k výkupu musí být pevné, nerozmačkané tak aby z nich netekla šťáva, očištěné, bez lístků.

K výkupu je možné donést následující druhy hub:

  • Hřib smrkový, borový, dubový - můžou být celé i půlené, dle situace s červivostí, domluví se ve výkupních lokalitách. U výkupu je dělíme na tři jakkosti:

I. jakkost

Zdravé, mladé, menší plodnice s bílými rourkami na spodu klobouku

II. jakkost

Zdravé, větší plodnice se žlutozelenavými rourkami na spodku

III. jakost

Perforované, červivé plodnice, ale pevné konzistence, červivost max. 10% na povrchu řezu


  • Liška obecná, bledá, ametystová, nálevkovitá - nikdy nepůlit
  • Křemenáč osikový, habrový - nepůlit
  • Hřib hnědý, koloděj, kovář, plstnatý, sametový, dutonohý - nikdy nepůlit
  • Kotrč kadeřavý
  • Stroček trubkovitý
  • Lišák zprohýbaný - nepůlit
  • Klouzek sličný, zrnitý, obecný - může se oloupat povrch klobouku - nepůlit
  • Kozák habrový, březový - nepůlit
  • Smrž obecný, špičatý, polovolný - nepůlit
  • Krásnoporka mlynářka, žemlička
  • Ryzec syrovinka - bázi třeně očistit, ale neodkrajovat - nepůlit
  • Žampiony polní, lesní, zahradní, hnědý - nepůlit, zde pozor na záměnu s mírně jedovatou Pečárkou zápašnou, ta na rozdíl od jedlých žampionů zapáchá po fenolu a na řezu zežloutne a zase zpátky zešedne. Jedlé žampiony na řezu zežloutnou a tak i zůstanou.

Pro bližší informace o výkupu sušených hub nás kontaktujte na 722 911 177